EYT VE İK SÜREÇLERİ

Merhaba;

Uzun zamandır beklenen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) için ilgili kanun teklifi dün akşam itibariyle resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bununla birlikte işletmelerde birçok çalışan EYT ile emeklilik işlemlerine başlamaya hazırlanıyor. Peki bu durum nasıl iş hayatına yansıyacak ve neler yapılması gerekecek.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirenler, EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.

Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçeyi ayın 1’inde veya 31’inde vermek fark etmeyecek.

4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecekler. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabilecekler.

Koşulları yerine getirmemiş EYT’lilere ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçe tarihini izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.

Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayındaki Ramazan Bayramı dolayısıyla 1.100 lira tutarındaki ikramiyeyi de alacaklar.

EYT’lilerin emeklilik dilekçelerini e-Devlet üzerinden yapabilmeleri amacıyla gerekli altyapı hazırlandı. EYT’liler, sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden emeklilik başvurularını yapabilecekleri gibi, emeklilik ile ilgili tüm işlemleri de buradan takip edebilecekler.

Kanuna göre, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler için sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim yapılacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen önerge uyarınca, 5 puanlık prim indirimi uygulanabilmesi için emekli olduktan sonra ayni işyerinde işe başlamak için tanınan on günlük süre 30 güne çıkartıldı. Buna göre, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmak isteyen EYT’lilerin, işten ayrıldıkları tarihten itibaren 30 gün içinde yeniden çalışmaya başlaması halinde sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak. Beş puanlık prim indirimi, işçi işten ayrılıncaya kadar devam edecek. Başka işyerinde çalışan emekli EYT’liler için prim indirimi yapılmayacak.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK

Şartları uyan ve emekli olmak isteyen EYT’liler e-Devlet ya da SGK il müdürlükleri üzerinden başvurabilecek. e-Devlet’ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “emekli” veya “gelir” kelimesi yazılıyor. “Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi” seçeneği işaretleniyor. Tahsis talep türünde ise “yaşlılık aylığı”nın seçilerek başvurularda adım adım ilerleniyor.

SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep edecekler 4B Bağ-Kur seçeneğini işaretleyecekler. Banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanacak.

Çalışan EYT’liler, SGK’dan “emeklilik hakkı” yazısı alarak işverene teslim ettikten sonra işlerinden ayrılabilecekler. Çalışmayanlar ise emekli olmak için SGK’ya tahsis talebinde bulunacak. Memurlar, kurumlarına “emekli talep” formuyla müraacat edecekler. Bağ-Kur’lular “emekli olabilir” yazısına ihtiyaç duymayacak.

İnsan Kaynakları Çalışanları özellikle EYT’den emekli olacak çalışanlarının önce başvurularını yapmalarını ve SGK’dan EMEKLİLİK HAKKI yazısı almaları ve daha sonra Çıkış işlemlerini başlatmaları gerekiyor.

0303/2023 Tarihinde yayınlanan 7438 sayılı kanun kapsamında EYT uygulamaları başvuruları noktasında  istinaden personelleriniz emeklilik başvurusu öncesinde (e devletten yada SGK’dan ön başvuru) işten çıkış işlemini (8 kodu ile) yapıp kuruma gönderilmesine dikkat edilmelidir.

 

EYT BAŞVURU AŞAMALARI E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?

 

E-DEVLET EYT BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN

  • E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra GELİR, AYLIK ÖDENEK TALEP BELGESİNİN VERİLMESİ BELGESİ’NE tıklayın.
  • Ardından sayfada çıkan YENİ BAŞVURU sekmesine tıklayın.
  • Tahsis talep türü olarak ise YAŞLILIK AYLIĞINI seçin.
  • SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A‘,
  • Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B‘ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor.
  • Seçim yaptıktan sonra ‘BAŞVUR‘ butonu tıklayın.
  • Maaş ödemesinin yapılacağı BANKAYI SEÇTİKTEN sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
  • Diğer İLETİŞİM BİLGİLERİNİ de doldurun.
  • ‘Aylık alıyor mu?‘ sorusunu da “EVET” veya “HAYIR” olarak yanıtlayın.
  • Son aşamada ‘İLERİ‘ butonu ardından ‘BAŞVUR‘ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

SGK İl Müdürlüklerine gittiğiniz zamanda aynı işlemler orada yapılacaktır. Bu nedenle sıra beklememek için E-Devlet Üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hoşçakalın.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Ara